Nowy produkt
Pasza z myślą o kompleksowym zabezpieczeniu najważniejszych potrzeb klaczy hodowlanych, jak i ogierów kryjących. W przypadku ogierów pasze stosuje się z dużymi sukcesami w okresie sezonu rozrodczego, przyczynia się do poprawy zarówno ilości i jakości nasienia. Natomiast w przypadku klaczy hodowlanych zapewnia optymalne pokrycie organizmu we wszystkich fazach cyklu rozrodczego.
0 Przedmiot Przedmioty
Produkt niedostępny w magazynie
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Klacze hodowlane od 8 miesiąca źrebności aż do 3 miesiąca po wyźrebieniu wymagają żywienia bogatego w aminokwasy (szczególnie w leucynę i lizynę) oraz mikroelementy (miedź, cynk i selen) dla uzyskania właściwej wydajności mlecznej, bez większych strat własnych dla organizmu klaczy. Wysokostrawne, obrobione hydrotermicznie płatki zbóż oraz kwasy tłuszczowe omega 3 zapewniają optymalne pokrycie potrzeb energetycznych klaczy. Dodatek śruty sojowej i drożdży piwnych uzupełnia skład mieszanki o aminokwasy (lizynę i metioninę) odpowiedzialne za rozwój źrebięcia, wydajność mleczną klaczy i jakość mleka. Witamina A, E, β-katoren, cynk i selen pozwalają na przygotowanie organizmu klaczy do porodu, laktacji oraz na szybszą regenerację po wyźrebieniu. Ze względu na rozwój kośćca źrebaka także ogromnie wzrasta zapotrzebowanie na białko, wapń, fosfor, cynk, mangan i miedź.
Klacze kryte w okresie zimowym lub trudne do zaźrebienia warto karmić Zuchtmüsli w okresie od około 4 tygodni przed pokryciem do 3 tygodni po potwierdzeniu źrebności, aby zaopatrzyć organizm dodatkowo w aminokwasy i β-katoren.
W przypadku ogierów kryjących paszę Zuchtmüsli stosuje się z dużymi sukcesami w okresie sezonu rozrodczego ze względu na skoncentrowaną dawkę energii oraz zawartość mikroelementów (selen), witamin (A, E) i aminokwasów (lizyna, metionina) przyczyniających się do poprawy ilości i jakości nasienia, a także równowagi psychicznej.
Skład podstawowy | ||
Składniki | Zawartość | |
Płatki kukurydzy | 22,0 | % |
Płatki jęczmienia | 20,0 | % |
Owies | 15,0 | % |
Poekstrakcyjna soja śrutowana | 15,0 | % |
Otręby pszenne | 10,0 | % |
Gluten kukurydziany | 6,0 | % |
Olej rzepakowy rafinowany | 3,0 | % |
Melasa | 3,0 | % |
Drożdże piwowarskie | 2,0 | % |
Węglan wapnia | 1,5 | % |
Chlorek sodu | 0,5 | % |
Tlenek magnezu | 0,3 | % |
Dodatki dietetyczne | ||
Witaminy | Zawartość (na kg) | |
Witamina A | 18 000,00 | I.E. |
Witamina B1 | 18,00 | mg |
Witamina B2 | 10,00 | mg |
Witamina B6 | 5,00 | mg |
Witamina B12 | 80,00 | µg |
Witamina C | 65,00 | mg |
Witamina D3 | 1 800,00 | I.E. |
Witamina E | 300,00 | mg |
Witamina K3 | 4,00 | mg |
Beta-karoten | 50,00 | mg |
Biotyna | 160,00 | µg |
Chlorek choliny | 300,00 | mg |
Kwas foliowy | 5,00 | mg |
Kwas nikotynowy | 45,00 | mg |
Kwas pantotenowy | 20,00 | mg |
Mikroelementy | Zawartość (na kg) | |
Cynk | 180,00 | mg |
Jod | 0,80 | mg |
Mangan | 120,00 | mg |
Miedź | 40,00 | mg |
Selen | 0,70 | mg |
Żelazo | 130,00 | mg |
Analiza wartości odżywczych | ||
Energia | 13,00 | MJ |
Białko surowe | 16,00 | % |
Białko ogólne strawne | 114,00 | g |
Tłuszcz surowy | 6,00 | % |
Włókno surowe | 5,50 | % |
Popiół surowy | 6,00 | % |
Wapń | 0,95 | % |
Fosfor | 0,45 | % |
Sód | 0,25 | % |
Magnez | 0,25 | % |
Skrobia | 34,20 | % |
Cukier | 4,30 | % |
Oakowanie: 20 kg worek.