Pasza "Zuchtmusli" Marstall Zobacz większe

Pasza "Zuchtmusli" Marstall

Nowy produkt

Pasza z myślą o kompleksowym zabezpieczeniu najważniejszych potrzeb klaczy hodowlanych, jak i ogierów kryjących. W przypadku ogierów pasze stosuje się z dużymi sukcesami w okresie sezonu rozrodczego, przyczynia się do poprawy zarówno ilości i jakości nasienia. Natomiast w przypadku klaczy hodowlanych  zapewnia optymalne pokrycie organizmu we wszystkich fazach cyklu rozrodczego.

Więcej szczegółów

Produkt niedostępny w magazynie

160,00 zł brutto

Więcej informacji

Klacze hodowlane od 8 miesiąca źrebności aż do 3 miesiąca po wyźrebieniu wymagają żywienia bogatego w aminokwasy (szczególnie w leucynę i lizynę) oraz mikroelementy (miedź, cynk i selen) dla uzyskania właściwej wydajności mlecznej, bez większych strat własnych dla organizmu klaczy. Wysokostrawne, obrobione hydrotermicznie płatki zbóż oraz kwasy tłuszczowe omega 3 zapewniają optymalne pokrycie potrzeb energetycznych klaczy. Dodatek śruty sojowej i drożdży piwnych uzupełnia skład mieszanki o aminokwasy (lizynę i metioninę) odpowiedzialne za rozwój źrebięcia, wydajność mleczną klaczy i jakość mleka. Witamina A, E, β-katoren, cynk i selen pozwalają na przygotowanie organizmu klaczy do porodu, laktacji oraz na szybszą regenerację po wyźrebieniu. Ze względu na rozwój kośćca źrebaka także ogromnie wzrasta zapotrzebowanie na białko, wapń, fosfor, cynk, mangan i miedź.

Klacze kryte w okresie zimowym lub trudne do zaźrebienia warto karmić Zuchtmüsli w okresie od około 4 tygodni przed pokryciem do 3 tygodni po potwierdzeniu źrebności, aby zaopatrzyć organizm dodatkowo w aminokwasy i β-katoren.

W przypadku ogierów kryjących paszę Zuchtmüsli stosuje się z dużymi sukcesami w okresie sezonu rozrodczego ze względu na skoncentrowaną dawkę energii oraz zawartość mikroelementów (selen), witamin (A, E) i aminokwasów (lizyna, metionina) przyczyniających się do poprawy ilości i jakości nasienia, a także równowagi psychicznej.

Skład podstawowy
   
Składniki Zawartość
     
Płatki kukurydzy 22,0 %
Płatki jęczmienia 20,0 %
Owies 15,0 %
Poekstrakcyjna soja śrutowana 15,0 %
Otręby pszenne 10,0 %
Gluten kukurydziany 6,0 %
Olej rzepakowy rafinowany 3,0 %
Melasa 3,0 %
Drożdże piwowarskie 2,0 %
Węglan wapnia  1,5 %
Chlorek sodu 0,5 %
Tlenek magnezu 0,3 %
 
Dodatki dietetyczne
 
Witaminy Zawartość (na kg) 
     
Witamina A 18 000,00 I.E.
Witamina B1 18,00 mg
Witamina B2 10,00 mg
Witamina B6 5,00 mg
Witamina B12 80,00 µg
Witamina C  65,00 mg
Witamina D3  1 800,00 I.E.
Witamina E 300,00 mg
Witamina K3 4,00 mg
Beta-karoten 50,00 mg
Biotyna 160,00 µg
Chlorek choliny 300,00 mg
Kwas foliowy 5,00 mg
Kwas nikotynowy 45,00 mg
Kwas pantotenowy 20,00 mg
 
Mikroelementy Zawartość (na kg) 
     
Cynk 180,00 mg
Jod 0,80 mg
Mangan 120,00 mg
Miedź 40,00 mg
Selen 0,70 mg
Żelazo 130,00 mg

Analiza wartości odżywczych
     
Energia 13,00 MJ
Białko surowe 16,00 %
Białko ogólne strawne 114,00 g
Tłuszcz surowy 6,00 %
Włókno surowe 5,50 %
Popiół surowy 6,00 %
Wapń 0,95 %
Fosfor 0,45 %
Sód 0,25 %
Magnez 0,25 %
Skrobia 34,20 %
Cukier 4,30 %





Oakowanie: 20 kg worek.